Fürdőszoba-elemzés-kitekintés
2016. szeptember 30. írta: páfrányproject

Fürdőszoba-elemzés-kitekintés

furdo.jpg

Nos igen, vannak dolgok, amikre nincsenek szavak! Ilyen ez a fürdőszoba részlet is. Olyan fantasztikusan szép, hogy libabőrös leszek tőle. Elképesztően inspiráló számomra, letisztult és békét árasztó. Felmerül a kérdés bennem, hogy miért nem ilyen fürdőszoba van a világ összes lakásában? Egyszerűen meseszép!

Biztosan emlékeztek sokunk nagy kedvencére, az iskolai verselemzésre - mire gondolt a költő?! Most úgy döntöttem, hogy én bizony képet (fürdőszobát) fogok elemezni (természetesen ez is van olyan népszerű a művészettörténeti berkekben, mint a versé).

Íme a csoda! Nézem, és nyálazni kezdek, mint Pavlov kutyája, és közben azon jár az agyam, hogy hol a kaki? Valamiért nincs minden háztartásban dobogóra emelve a kád, és általában nem is szabadon állóak, valamiért az idők során kiment a divatból.

Nyilván ennek sok oka lehet, itt van például az első és legkézenfekvőbb, a hely hiány. Egyszerűen nem tudjuk körbejárni, vagyis tök értelmetlen. Hohóóó, és itt is van az első barna barát! Csodás kád, csodás óriási ablakok, elképzelem ahogy kitekintek, és látom a mesés, hófödte alpesi tájat. Aztán az is derengeni kezd, hogy a kád és ablak között körülbelül 20 centiméter hely van, vagyis ha ki akarok látni rajta, akkor bizony nincs locsipocsi, különben szép nagy víz, majd vízkőcseppek fogják díszíteni a kilátást. Igen! Az a fránya 20 cm - hacsak nincs egy lelkes bejárónőnk, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyan lehet e két felület közötti teret tisztán tartani. Én szeretek takarítani, (na jó a tisztaságot szeretem), de ha elképzelem, hogyan hajtogatom be magam oda, akkor bizony elkedvetlenedek.

Aztán itt a másik probléma. Tekintsünk el a fa anyagától a fürdőszobában. Képzeljük el, hogy az esőerdők legmélyebb párás szegletében született (és kivágás után ültettek helyette másikat), és mikor feldolgozták, jól le is kezelték, szóval strapabíró és időtálló is egyben. De mégis! Miért ez a dobogó? Nyílván kiemeli a kádat, és pusztán esztétikai szerepe van (nem látok helyet kihúzható, kád alatti tárolónak benne). Ismét csak egyre tudok gondolni! Takarítás. A kád és dobogó, a dobogó és csempe közötti hézagok és szögek tisztítására. A mai trendek (talán nem véletlenül) egyre inkább afelé mennek, hogy egy darab felesleges szög, mélyedés, vagy lyuk se legyen a fürdőszobai felületeken. Gondoljunk csak a perem nélküli épített zuhanyozóra (ami, ha túl nyitott, nekem tábori érzetet ad; nem jó táborét, ha érted mire gondolok), de meg kell hagyni, rettenetesen praktikus, mikor nem kell fogkefével a résekben elhalt hámsejtekre vadászni. Végezetül a törölköző olyan indokolatlanul távol van a kádtól, hogy ismét a személyzet segítségére kell hagyatkoznunk. Ez csak egy sarok, nagyon idilli sarok, ami rettenetesen kényes, és megint elmondható róla, hogy fotón egyszerűen lélegzetelállító, de használat közben úszik a hajszálakban.

Összefoglalva, akkor mitől jó egy fürdőszoba?

A méretétől, természetesen. Az elosztásától, tárolók megfelelő mennyiségétől, zeg-zug mentességtől, a fénytől, a szellőzésétől, a jó világítástól, megfelelő út szélességektől, hogy két személy kényelmesen tud fogat mosni benne, hogy jótékony távolságra van a fő helyiségektől, (nappali, konyha,) főleg ha wc-vel felszerelt. A lényeg, hogy minden kézre álljon, biztonságos és kényelmes legyen a használója számára.

http://pafranyproject.blog.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://pafranyproject.blog.hu/api/trackback/id/tr6711752589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása