Lépcső
2016. szeptember 29. írta: páfrányproject

Lépcső

Mindennek az alfája és omegája a lépcső alatti terület okos kihasználása lesz. Ide rengeteg holminak kell majd beférnie, tulajdonképpen hosszú távon az összes holminknak, mivel ha a gyerek(ek) már szuper önállóak lesz(nek) az emeleten a saját kis birodalmukban, akkor mi leköltözünk a jelenlegi dolgozószobába,  ami azt is jelenti, hogy kikerülnek onnan a bútorok, hogy beférjen az ágyunk (és slussz).

A lépcső építésre amúgy szigorú szabályok vonatkoznak, kivéve akkor, ha éppen nem egy eldugott otthonba készülnek, de ettől függetlenül érdemes néhány jó tanácsot megfogadni.

A lépcsőfok magassága 20 centiméterben maximalizált, a lépcsőfok belépő szélessége (mélysége) 23-25 cm kell hogy legyen, ideális, ha minimum 200 cm van a lépcső és a plafon között, de még jobb, ha ennél több, hiszen a bútorokat felcipelni valószínűleg nem a lifttel fogjuk. A korlát, ami jópár új, modern lépcső tervezésénél lemarad, minimum 90 cm magas, míg az egész lépcsőfok hossza (szélessége) minimum 80 cm.

Tengernyi fajta-féle lépcső létezik, az egyenes, U, L alakú, pihenős, húzott, csiga és még sorolhatnám. De végeredményben elmondható, hogy minél egyszerűbb, tágasabb a lépcső, annál kényelmesebb és biztonságosabb a rajta való közlekedés. Személy szerint én teljesen kivagyok a csigalépcsőktől (nem a kinézetük, hanem a használhatóságuk miatt) és tériszonyosként jobban kedvelem a zártabb felépítésűeket, de elismerem, hogy ezek jóval több helyet igényelnek. Így kanyarodunk vissza a lépcső beépítésének fontosságára. A mi esetünkben több mint 4 négyzetmétert jelent ez a terület, ami beépítetlenül igazi térkidobás.

Lépcsőt tervezni komoly feladat, amit talán jobb építészre bízni, de a küllemét nyilván mi is megálmodhatjuk. Az ára néhány százezertől a végtelenig terjed, attól függően, hogy mekkora, milyen a szerkezet, és milyen a burkoló, korlát anyaga. Hogy a miénk megtervezve, meg- és beépítve mennyibe fog kerülni, az rejtély számomra, de hogy a költséghatáron beül maradjunk, 5-600 ezer forintot tudunk rászánni. Remélem, ebből nem csak egy csoffadt fémszerkezet és némi falap fog kikerülni. Mindenesetre, ha alulkalkuláltunk, még mindig ott van az a lehetőség, hogy később építsük be az alatta lévő területet, bár ezt egyáltalán nem szeretném. Az ideális az lenne, ha azok a dolgok, amik szakember bevetését igénylik, meglennének mire beköltözünk, és az sem baj, ha ezért cserébe nem tudunk majd székeket, asztalt, projektort, díszpárnákat venni.:)

A feljáró alatti tároló kialakításának is számos megoldása lehet. Kihúzható funkciós, tolóajtós, hagyományosan nyíló ajtós, néhány részre osztott szekrényes, vagy sok fiókos megoldás. Lehet nyitott, részben nyitott, vagy teljesen zárt rendszerű. Csak a pénztárca szab határt (nekünk legalábbis biztosan).

 

Hadd mutassak néhány lélegzetelállító megoldást erre vonatkozóan.

 

lepcso.jpg

 

lepcso1.jpg

 

lepcso2.jpg

 

lepcso3.jpg

 

belsoepitesz-lepcso-gerenda.jpg

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://pafranyproject.blog.hu/api/trackback/id/tr7411746955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása