Nappali
2016. október 06. írta: páfrányproject

Nappali

ur.jpg

Jóbarátok 9. évad, 23-24. rész: Barbados

Sarah: Ön is paleontológus?

Joey: Isten ments, NEM, NEM ,NEM! Én színész vagyok. Gondolom felismer, Az életünk napjaiban játszom!

Ross: Haver annak a címe Életünk napjai! Nincsen ott az AZ!

Joey: Jól van Ross persze, hogyne, na szóval én játszom Dr Drake Ramoray-t.

Sarah: Sajnálom, nekem nincs tévém!

Joey: Magának nincs tévéje? Akkor merre néznek a bútorai?

A sorozat ezen jelenete döbbenetesen találó! A bravúros kérdés hűen tükrözi az amerikai és a hazai nappalik felépítését és térszerkesztését, de nézzük, mi az a három típus, ami kis hazánkban jellemző!

       Az első, vagyis a nekünk, magyaroknak leginkább megszokott, a külön álló kategória. Itt pihen közösen a család, minden figyelem a tévére irányul, legalább egy kanapé és két fotel van benne, egy vagon szekrény, tengerparton gyűjtögetett kagylókkal, fotóval a gyerekről, kisunokáról, könyvekkel és rengeteg csetresszel, na és persze néhány anyósnyelv. Ezt a ma embere kiegészíti egy számítógép asztallal is, mert ez mára majdnem olyan fontos lett, mint a tévénézés.

      Aki újat épít, vagy megteheti a terek átszervezését, az az amerikai konyhás, nappali-étkező-konyha kombót választja. Itt valóban mindenki együtt tud lenni, nagyobb a térélmény, de el is tud vonulni a saját kis szobájába, ha magányra vágyik. Ez aztán az ideális otthon! Ahhoz, viszont, hogy valóban élhető legyen, nagyon végig kell gondolni a nappali-konyha viszonyát, és a konyhagépeknek szuper csöndesnek kell lenniük (rettenet drága mulatság, de hosszú távon nagyon megéri).

gs.jpg

 

       A harmadik és egyben a legnagyobb kihívást jelentő eset a kis lakás, egy szoba-fürdős otthon. Nagyon izgalmas ezeket berendezni úgy, hogy minden meglegyen benne, ami valóban kell, és semmi, amire nincs szükség. Ezzel a kérdéssel rengeteg bútorgyártó foglalkozik, olyan csodás hibrid megoldásokat hozva létre, hogy kedvem lenne újra 30 négyzetméteren élni. Persze ennek is ára van. Ha ekkora lakást engedhetünk meg magunknak, érdemes szépen lassan fejleszteni, és beszerezni, beépíteni többfunkciós bútorokat, mert ezekkel fontos négyzetmétereket nyerhetünk, és sokkal komfortosabban élhetünk. A teret tagolni amúgy viszonylag egyszerűen lehet némi textillel, paravánnal vagy térbe állítható bútorral, de az is segíthet, hogy más színűre festjük a fal egy részét, vagy tapétával emeljük ki egy-egy szeletét.

Multifunkcionális megoldások

rt.jpg

wrgg.jpg

Térelválasztás szőnyeggel

ehhg.jpg

Fal kiemelés

 

dh.jpg

 

 

 

Kanapé térben

nappali1.jpg

Légies bútorok

nappali.jpg

dhzhd.jpg

 

     A fenti képek mind arról árulkodnak, hogy a kevesebb több, és ha kicsi, ha nagy a terünk, mindkét esetben jól áll neki a légiesség. Ne ragaszkodjunk a narancssárga falhoz, fessük világosabbra a szobát, és csak néhány területet emeljünk ki színekkel. Próbáljunk meg tartani egy kellemes, egyszerűbb alapot (fehér, világos színű falak), és keltsük életre a teret színes kiegészítőkkel - függöny, párna, fotel, szőnyeg stb. - így akár minden évszakban átalakíthatjuk a lakás képét. Nem fogjuk megunni, és tényleg csak néhány takaróról, párnáról és függönyről van szó. Olyan egyszerű!

Színek kiegészítőkkel

we_1.jpg

 

 

     Amit megtehetünk a saját magunk érdekében, hogy bármelyik verziónk is van, ne engedjük, hogy a tárgyak eluralkodjanak rajtunk! Ne tartsunk meg minden porfogót, és ne legyen 10 személynek elegendő férőhely, ha a család amúgy 4 fős. Kis tér esetében válasszunk inkább kecsesebb, légiesebb bútorokat, mint a zömök nagyi fotelt. Jó, ha ezek a tárgyak könnyűek és többfunkciósak. Egy egyszerű, támla nélküli ülőke lehet éjjeliszekrény, kisasztal, lábtartó, fellépő, és vendégszék is egyben.

    Ha költözünk, és a kanapé mérete nem megfelelő az új lakásba, vagy csak két könyvespolc fér el a négy helyett, ne szuszakoljuk be! Váljunk meg tőle. Add el és vegyél helyette olyat, ami oda illik. Még akkor is, ha ez az új otthon csak egy újabb rövid állomás az életedben. Kár kerülgetni valamit 1-2 évig, hiszen nem tudhatod, hogy szükséged lesz-e rá valaha is. Viszont tartsd meg a személyes tárgyakat; azokat, amik valóban jelentenek neked valamit, mert ettől lesz az otthonod igazán a tiéd, attól függetlenül, hogy albérlet-e vagy sem. Használjuk ki a belmagasságot, hogy ezáltal felszabadulhassanak a helyek onnan, ahol valóban szükség van rájuk. Ha van elég helyünk, merjük a tárgyakat elhozni a faltól, így a kanapé képes lesz vizuálisan elválasztani a teret a konyhától, vagy más funkcióterülettől. A cél pedig az legyen, hogy olyan otthont alakítsunk ki magunknak, ahonnan nem akarunk nyaralni menni (így amúgy rengeteg pénzt tudunk spórolni :)).

519b27fc5c1ea2586ad61dd2fe012011.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pafranyproject.blog.hu/api/trackback/id/tr7311774623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása