NEW IS ALWAYS BETTER(?)
2016. október 03. írta: páfrányproject

NEW IS ALWAYS BETTER(?)

Avagy használtat vagy újat?

                                                        df56c472a3e3f1b9bab7ce14350c50fe.jpg

Ha az ember lánya házépítésbe kezd, újraértékeli a dolgokat! Mit tartson meg, mit vegyen, és mennyiért?

    Bele is futottam egy dilemmába; vegyek új tárgyakat, átlagos áron ami jó-jó, de nem az igazi, vagy vegyek valami régit, amit fel lehet újítani? Vettem. Két gyönyörű kis retro klubfotelt a 60-as évekből. Biztos mindenki ismeri ezt a típust, pici, és nagyon kényelmes darab, pont tökéletes a nem túl nagy nappalinkba.

   Gondoltam én naivan, hogy IGEN, felújítok (felújíttatok), és az majd mennyivel olcsóbb lesz, mint az új. De nem az. Vagyis kategóriájában igen, csak nem spórolok vele annyit, nem jön ki fillérekből; hiszen fabútort lesmirglizni még nekem is menne, de új kárpittal behúzni a fotelt - aligha. Sajnos ez egy szakma, és ez így is van jól.

   Tehát vettem ezt a két gyönyörűséget darabját 7 000 forintért, és elindítottam a kutatást, elkezdtem árajánlatokra vadászni. Meg is jött az első, és ezzel együtt a hideg zuhany! 25 000 forint/ darab a munkadíj. Erre persze rájön az anyagköltség, ami egyértelműen több lesz, mint 10 000 forint. Szóval ott tartok, hogy alsó hangon 42-50 000 forintba fog kerülni egyetlenegy darab.

   Jézusom, ha az tök természetes, hogy a villanyszerelő, gázos, vagy a vizes ember csak azért elkér 10 000-et, mert eljön, és megnézi mi a probléma, akkor miért feltételeztem akár egy percig is, hogy ezt megúszom néhány ezer forintból? Béna. Szégyelld magad! Aztán azon gondolkodtam, mi van emögött a 25 000 forint mögött.

  • 1 napi munka
  •  több éves munkatapasztalat
  •  kézügyesség
  •  tehetség
  •  fantázia
  •  odadás
  •  műhely
  •  szerszámok
  •  géppark
  • számlák és egyáltalán... az élet!

Hát nem tök evidens, hogy ennyibe kerül? De igen! És inkább ezért fizetek, mint a vizesnek egy betekintésért.

Na de félre ezzel! Szóval megközelítőleg 50 000-be fog kerülni az én szépségem, innentől kezdve: Rosita. Összehasonlításként mutatnék néhány hasonló funkciójú széket.  Azért ezeket, mert jó minőségűek "megdesignoltak" és átlagember számára is "megfizethetőek", (szemben a nagy nevek bútoraival, amik néhány százezerrel többe kerülnek).

Először Rosita:

 Az én szép Rositám kiállta az idő próbáját, eltelt 50 év, és még mindig azt gondolja az ember, hogy hmmm, ez bizony szép formatervezés. Úgy néz ki, mint egy teltkarcsú, formás nő tűsarokban. Fotel most is, és 20 év múlva is az lesz.

fotelae.jpg

 

Az IKEA-s STOCKHOLM fotel is nagyon érdekes darab, modern, szintén karfa nélküli, kárpitozott, kicsi, kényelmes forgófotelt. Kecsességnek nyoma sincs benne, kicsit baltával faragott, nehezen mozgatható, de menő színekben pompázik,kiváló alapanyagból készült, és még forog is. Az ára 89 990 forint. 40 000 forint a különbség. Az elég sok. Szóval talán mégsem akkora botorság újjáéleszteni Rositát.

STOCKHOLM

stockholm-forgoszek-sarga.JPG

Aztán itt van még KIKA Romeója 29 900 forintért. Hát ez meg mi? Ebben aztán minden stílusból akad. Elég furcsa lábak, pont így néztek ki az enyémek is 8 hónapos terhesen, indokolatlanul, aránytalanul feldagadtan. De legalább olcsó(bb).

 Romeo

kika_romeo_fotel.jpeg

JYSK-ben található ez a darab a neve EJERSLEV  (lábtartóval) az ára pedig együtt 89 990 forint. Egészen jóképű öregúr retró felhanggal. Az ár azonban itt is 40 000-el több, mint a felújított változat.

EJERSLEV

jysk_ejerslev_labtartoval.jpg

De a  pénzen kívül mi van még? Mi az, amiért megéri megmenteni a régi szép darabokat?

    Az emberek általában szeretnek nosztalgiázni. Aki megélte ezen bútorok fénykorát, egy ismerős tárggyal áll szemben. Olyan ez, mint egy illat, ami képes visszarepíteni a múltba, vagy egy dal, ami felidézi az első csókot. Ráadásul azáltal, hogy mi szabjuk meg, hogy milyen legyen a huzat, a láb színe, a gombok mérete, stb. egy kicsit úgy érezhetjük, alkottunk valamit. Igazi tervezővé váltunk. Képesek vagyunk rá, hogy tökéletesen bele tudjuk integrálni a környezetünkbe, (falszínhez tudjuk igazítani, vagy fordítva). Valóban olyan, mint amilyet mi szeretnénk. Ettől sokkal személyesebb. Aztán ott van a környezettudatosság, ami jobb, ha mindannyiunk szívügye. Jó érzés arra gondolni, hogy nem a szeméttelepen végzi egy újabb vacakként, így nem kell másikat venned, ami majd később válik szintén az enyészeté, és nem utolsó sorban, nem utaznak több ezer kilométert, tengernyi energiát felhasználva. Munkát adsz a helyi erőknek, ami által tovább folytathatják áldásos munkájukat, és fejlődhetnek.

Végezetül: a retró reneszánszát éli! Miért vennénk utánzatot, mikor megvehetjük az eredetit is?

 

acc.jpg

 http://pafranyproject.blog.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pafranyproject.blog.hu/api/trackback/id/tr8111763219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása